måndag 30 januari 2012

Ny tygkorg

I helgen sydde jag klart en ny tygkorg som jag ska ha i butiken. Jag valde broderier från Husqvarna kort nr 244 och broderade med bomullstråden "Cotton 30".
Jag broderade även ett par fristående blommor som finns i samma kollektion som man kan sy på efteråt för att skapa en tredimensionell effekt.

lördag 28 januari 2012

Bilder från väskkurs

I torsdags var det en härlig stämning i butiken. 10 personer sydde Premiärväskan, ett väskmönster från Quiltbiten. Här kommer lite smakprov på hur några av väskorna blev.





Om du är intresserad av mönstret kan du beställa det via mig eller Quiltbiten.

onsdag 25 januari 2012

Dekorationssömmar - olika utseenden

Om du har en elektronisk symaskin så hjälper den dig att med information om vilka pressarfötter du ska ha för olika sömmar och om du behöver mellanlägg eller ej. Dessa små tips från din "kompis" är mycket bra och hjälper dig att få snyggare sömmar.

När du väljer en söm får du information om vilken nål och pressarfot du ska välja, vid dekorationssömmar kommer även nedanstående symbol upp ofta. Symbolen indikerar att du ska ha ett mellanlägg under tyget för att förhindra att tyget drar ihop sig. Jag brukar använda rivbart mellanlägg som finns i både vitt och svart.

Ikon för mellanlägg

Nedanstående exempel har jag sytt på Pfaff expression 4.0.

Nr 1 - hade kvar standardfoten 0A, övermataren var inkopplad och jag använde inte något mellanlägg.

Nr 2 - hade kvar standardfoten 0A, övermataren inkopplad, använde mellanlägg

Nr 3 - bytte till rekommenderad fot 2A, den foten har inte något uttag för övermataren, använde mellanlägg


Resultat: Söm nr 3 är finast - den håller ihop på ett fint sätt och är jämn. Användningen av mellanlägg eller ej syns inte så bra i mitt exempel eftersom jag sydde på kraftigt jeanstyg. Notera dock att längden är olika på sömmarna fast det är sytt lika många "rapporter".

Tips: tänk på att koppla ur övermataren när du ska sy sömmar som går "fram och tillbaka", övermataren vill ju bara framåt ; ) något som vi oftast tycker om - men i vissa fall vill vi gå ett steg tillbaka.

Prova gärna och gör egna exempel på de tyger som du syr mest på.

fredag 20 januari 2012

Blockhusruta och maskinbroderi

Jag tycker att blockhusrutan är mycket rolig att sy och använder mig nästan alltid numera av Marti Michells linjaler när jag skär till alla remsorna, de finns i tre storlekar. Fördelen med linjalerna är att du direkt skär den längd du behöver och på så sätt går det snabbare att sy. Se demonstrationsvideo.
Jag valde att lägga alla ljusa sidor mot varandra för att jag ville brodera ett motiv i mitten.

Motiven är sammansatta i dataprogrammet 5D, texten är skapat av typsnittet Ribbon som finns i kategorin Multi-Color, pussmunnen är hämtad från lanseringssajten för sy- och brodérmaskinen Ruby - du kan läsa mer om Ruby och ladda ner broderiet via följande länk: Ruby inspirationsfilm
Resultatet blev en kudde som nu pryder en hylla i butiken.

måndag 16 januari 2012

Crazy patch - hjärta

Jag har sytt ett hjärta i crazy patch, resultatet blev en minibonad som nu hänger i butiken. Jag började med att quilta ihop två fram- och baksidestyg samt mellanlägg - jag valde mellanlägget Thermolam. Quiltningen bestod av olika diagonala linjer och till min hjälp hade jag pressarfoten Transparent sömguidesfot  (Husqvarna), motsvarande fot finns även till Pfaff, se länk.
 Det drog sig lite grann - jag använde för lite klisterspray - det gick dock att pressa bort.
 Jag ritade av ett stort hjärta och delade det i 6 olika delar som jag sedan klippte ut mönsterdelar till och sydde ihop på nytt. Tyvärr missade jag att ta kort på det momentet ...
 När jag hade sytt ihop mina delar så sydde jag sedan olika dekorsömmar, jag använde mig av metallictråd.
Jag strök sedan på vliesofix på baksidan av hjärtat och sydde sedan fast det på bakgrunden.

Så här blev slutresultatet.

måndag 9 januari 2012

Cutworknålar och formfilt

I helgen provade jag att brodera på formfilt, det är en kraftigare filt som man kan blöta och forma som man vill.
Jag valde ett broderi som finns med i cutwork-kitet, se demofilm hur nålarna fungerar.
 
Först spännde jag fast Ultra Solvy i bågen.

Jag valde att ha samma över- och undertråd.

 Filten fixerade jag fast i bågen innan jag broderade motiven.
Sedan var det bara att trycka ut de små delarna som hade skurits bort med cutworknålarna - det är en fantastisk uppfinning ; )
Jag blötte sedan filten - dels för att ta bort Ultra Solvyn men sedan ville jag forma den så att den inte blev så platt.
Nu ligger blomman och väntar på att jag ska hitta på var den ska vara ...


måndag 2 januari 2012

Lite före jul fick jag för mig att sortera mina remsor i olika färger. Jag visste inte då precis vad det skulle bli men att jobba fram något utan att veta precis från början vad det ska bli tycker jag är ganska kul.

Jag pressade och sydde ihop remsorna så de blev ca 12 cm breda

 Sedan renskar jag blocken till 12 x 12 cm
 Nu kom det roligaste, lägga pussel med färgerna
Efter ihopsyning av blocken så applicerade jag blommor med maskinbroderi på duken (för nu visste jag att det var en duk det skulle bli, hihi)
Och det var frostigt när jag tog bilden i lördags ute på altanen - bildbevis längst ner till höger på bilden.

Jag passade även på att sy ihop mina fyrkanter på 5x5 cm som jag tidigare i höstas hade klippt till men inte använt. När jag quiltade använde jag kantstickningspressarfoten.
 Den använder jag även när jag ska sy fast kanten.

Här kommer slutresultatet.

 Närbild på applikationen som jag använde på båda projekten.