fredag 24 februari 2012

Snabbstygnsättning i 5D och 4D

I 5D och 4D kan du snabbstygnsätta tre olika varianter; broderi, trace (konturer) och border (ram).
Underlay som visas till höger är de stabiliseringsstygn som skapas till ett broderi. På de flesta material finns detta redan ifyllt som standard, du väljer själv om du vill ha med det eller ej.
 
OBS! Om du har 5D/4D professonal startar du Design Creator för att snabbstygnsätta ett broderi.

Bilderna är hämtade från katalogen: samples/5DEmb/Pics2/Holidays och Motifs - motsvarande kataloger finns även i 4D.

Guiden (eller wizard som det heter på engelska) aktiverar du genom att klicka på symbolen med en båge och blixt. Om du väljer det alternativ som finns till vänster så blir broderiet lika stort som den båge som du har förvalt. Valet till höger är skapat så att du själv markerar så stort utrymme som du vill att ditt nya broderi ska bli. Tänk på att du skapar ett broderi så snarlikt den storlek som du vill ha redan från början. Att hålla på och storleksförändra (resize) förstör broderiet efter flera omsparningar.

måndag 20 februari 2012

Bårdsömmar, sy på garn och texturebågen

Nu har jag provat att sy alla dekorsömmar under Meny LDesigner Diamond deLuxe vars info jag fick att de kunde användas för att sy på garn. Som jag berättade om i mitt inlägg "Sekelskiftessömmar på Diamond och Diamond deLuxe" så kunde man få information om vad en söm kunde användas till genom att klicka på frågetecknet och sedan på önskad söm. Jag använde mig av soutagefoten för att hålla garnet på plats. Kom ihåg att använda ett stabilt mellanlägg när du syr dekorsömmar.
I dataprogrammet 5D så kan du även välja bågen "Texture Hoop" och komponera ihop ditt eget garnbroderi. Jag valde ut några av sömmarna som jag tidigare sytt på maskin och provade att göra samma via brodermaskinen.
Garnet jag använder är ett virkgarn som heter Nora och till broderiet har jag använt en melerad Cotton 30-tråd.
Sedan provade jag de fina bårdsömmarna som finns bl a i Pfaffs maskin creative sensation. De blir otroligt fina, synd att allt det inte riktigt kommer fram på bilderna.
Om du inte har en Pfaffmaskin men har dataprogrammet 5D så hittar du dessa sömmar under fliken "Motif", Group = Pfaff och Category = 4.8 D borders. Du hittar då de 40 olika sömmarna som även finns på symaskinen. Nedan ser du en bild över när jag skapat sömmarna i 5D. Jag valde en söm, gick sedan till funktionen "Encore" som finns under fliken Design och valde att skapa en rak linje, antalet upprepningar får du välja utifrån storleken på bågen du använder samt hur bred sömmen är.

I dataprogrammet kan du använda symaskinssömmar från både Husqvarna Viking och Pfaff, det är inte beroende på vilket märke du har på din brodérmaskin. Om du inte ser både Pfaff och Husqvarna i din droplist "Group" under Motif-fliken så går du till Configure, väljer Machine Manager och väljer in en maskin från det märke du saknar. Du har då fått tillgång till många fler sömmar ; )


onsdag 15 februari 2012

Sekelskiftessömmar på Diamond och Diamond deLuxe

De nya maskinerna innehåller många roliga sömmar - det är dock ibland svårt att veta vad de ska användas till och ta sig tid att sy dem - utseendet blir ju så mycket bättre utsytt än att se dem på skärmen.

En fin egenskap som finns hjälpfunktionen. När du har tagit upp en sömmeny så kan du sedan klicka på frågetecknet längst upp till höger och sedan på vald söm - du får då lite mer info om vad sömmen kan användas till.
 Jag började med sömmeny D - sekelskiftessömmar, klickade på frågetecknet och sedan på de olika sömmarna. Jag fick då info om när jag t ex kunde använda vingnål. Men sedan kom jag till söm nr 47 som gav mig info om att den sömmen kunde användas för sammanfogning av 2 vadd- eller tygstycken med avslutande kanter.
Det var något som jag inte tidigare provat. Jag provade vidare och det visade sig att det var många fler som hade den egenskapen. Nr 48 föll mig i smaken när jag provsydde den. Se exempel nedan.

 Jag tänkte ju att många småbitar kan bli till ett större så jag plockade fram mina småbitar av Amy Butler-tyg (jag har svårt att slänga även småbitar av hennes tyger). Jag lade mina småbitar mot varandra, lade rivbart mellanlägg under och började sy.
Jag tror att detta kommer bli en häftig ny tygbit när det är klart ; )

fredag 3 februari 2012

Dekorsömmar blir snygga passpoaler

Nu i veckan provade jag att göra egna passpoaler. Med tanke på att många har fina maskiner med många dekorsömmar så fick jag för mig att brodera några maskinsömmar och sedan skapa egna passpoaler.

I 5D gick jag till fliken Motif och gjorde mina val - det finns så många fina sömmar att välja på ; ) Jag lyckades välja ut tre stycken Pfaff-sömmar. Kategori 4.8 söm nr 1, kategori 4.4 söm nr 33 och kategori 5.5 söm nr 1.

Sedan gick jag tillbaka till Design-fliken och valde funktionen Encore. Jag kan på ett snabbt sätt få en rad med samma motiv istället för att kopiera och skapa kopior. Man får prova sig fram hur många som får plats på varje rad, alla stygn har ju olika bredd.
 När man är nöjd sparar du designen och broderar ut den på önskat tyg.
Jag valde ett litet kraftigare duchessetyg. Jag rekommenderar jag ett tunt mellanlägg, exempelvis Soluvlies, det får inte bli för kraftigt när du senare ska vika tyget för att skapa passpoalen.
Titta så fint det kan bli ; )

onsdag 1 februari 2012

Ser fram emot kurshelgen

Sista helgen i februari ska vi ha tre olika kurser i butiken. Mikael Svensson ska hålla tre olika kurser, två dagskurser och så klämmer vi in en liten em/kvällskurs i Angelina också : ) Bilderna som visas är hämtade från Mikaels egen blogg.

Det ska bli så roligt och jag laddar just nu för fullt. På lördagen är det lek med positiva och negativa mönster
En teknik som bygger på Mended hearts, men som Mikael har utvecklat vidare med mer komplicerade mönsterformer och kontraster mellan tyger med olika mönster och struktur.

Lördagen avslutas med kursen i Angelina. På denna kurs ska vi få lära oss att använda ett helt nytt, spännande material för applikationer, Angelina. Det är en polyesterfiber som man smälter samman till
glittrande tyger och sedan dekorerar med pärlor, maskinsömmar mm. Vi ska också få också lära oss att kvilta i metall. Varje arbete blir helt unikt. Fantastiskt resultat utlovas!!






Söndagen är en inspirerande heldagskurs där vi ska få prova på ett spännande verktyg som kallas
för circle cutter. Vi ska skapa enastående konstverk, som bara finns i ett exemplar.
Vi går igenom olika specialtekniker som du kan använda för att utsmycka och dekorera ditt konstverk. Exempel på detta är: Förgyllning av tyg, Att sy på paljetter, Arbeta med effekttrådar, mm. Du får också lära dig att göra "hål" som du kan fylla med sömmar och olika tyger. Denna kurs tar ditt skapande ett steg vidare.

Låter allt detta intressant? Vill du vara med? Jag har ett fåtal platser kvar. Läs mer om tider och priser.